Naukowe Forum Dyskusyjne
studia szkoła lekcje egzaminy pomoce naukowe

∑ temat został odczytany 67711 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

NAUKA | Język polski
FELIETON 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "FELIETON"   

Orontaria
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 13:03        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich,
mam do napisania pierwszy w życiu felieton...
dostaliśmy temat "początek roku szkolnego - moje reflesje" i w związku z tym mam prośbe, nie chce żeby ktos to pisał za mnie, bo sama musze sie nauczyc, ale napiszcie co byście zawarli w tym wypracowaniu, jak zacząć taki felieton i jak go napisać żyby był ciekawy

z góry dziekuje za każdą otrzymaną pomoc
pozdrawiam,
orontaria

asiu
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 14:09      [zgłoszenie naruszenia]

Na początek odrobina teorii...

Felieton
- Kompozycja trójdzielna
- Cel główny i cele poboczne polemiczny, komentujący, satyryczny
- Styl lekki (żartobliwy) lub ostry, lub ich połączenie

Wymaga wprawnego i lekkiego pióra. Porusza tematy aktualne, ma trójdzielną budowę o koniecznie interesującym początku i zaskakującej, mocnej puencie.

Lekkie pióro - oznacza na przykład, iż felietonista chętnie wykorzystuje środki charakterystyczne dla języka mówionego, potocznego. Może m.in. używać zwrotu "za przeproszeniem", wprowadzając jakiś "mocny potocyzm" (czasami nawet wulgaryzm), oczywiście tylko wtedy, gdy jest to głębiej umotywowane, lub by zaznaczyć swój ironiczny czy nawet kpiący stosunek wobec pojęcia wyrażonego słowem neutralnym (nienacechowanym emocjonalnie), po to, by w ten skrótowy sposób ukazać tkwiącą w nim (lub w jego aktualnym kontekście) głupotę czy śmieszność.

Konstrukcja felietonu jest najczęściej hybrydą [Twór łączący w sobie wiele różnych elementów, cech.], korzystającą z elementów typowych dla innych form prozatorskich.

Felieton to artykuł dziennikarski, często zabarwiony satyrycznie i humorystycznie, zwykle polemiczny, poruszający w lekkiej formie różne problemy życia codziennego, polityczne, społeczne, obyczajowe i kulturalne, umieszczany jest zwykle na stałej kolumnie, zwanej kolumną felietonową. Odmiany felietonów to: tzw. powieść felietonowa (E. Sue), kronika felietonowa ("Kroniki tygodniowe" B. Prusa w "Kurierze Warszawskim"), popularne współcześnie są f. radiowy i telewizyjny. Felietonista korzysta z poetyckich figur stylistycznych oraz uzupełnia materiał rzeczywisty artystyczną fikcją.

a tutaj krótki kurs pisania felietonu...
[sciagapro.sciagawa.pl/?tree=4&id=3]

WSZELKIE PROŚBY O NAPISANIE CZEGOKOLWIEK, POMOC W NAPISANIU BIBLIOGRAFII CZY PRACY MATURALNEJ KASUJĘ!
LUDZIE, MATURA TO EGZAMIN DOJRZAŁOŚCI A WY MNIE PROSICIE O POMOC
PISZĄC MAILE Z BŁĘDAMI ORTOGRAFICZNYMI!

Ekspert -

Orontaria
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 14:16      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki asiu, ale o tym mówił nam polonista

bardziej bym chciała, aby ktos mi poradził co napisać na konkretny mój temat, może masz jakiś pomysł?

asiu
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 14:17      [zgłoszenie naruszenia]

a najlepiej to poczytać troszkę felietonów...
wtedy to samo "wchodzi w krew"
[www2.tygodnik.com.pl/felietony/]
[http://www.polonia.net/felieton/]
[http://www.teatry.art.pl/!felietony/]
[http://www.studencka.pl/felietony.php?felietony]
[http://www.traugutt.net/lo/felietony.php] [felietony o szkole]
pozdrawiam

WSZELKIE PROŚBY O NAPISANIE CZEGOKOLWIEK, POMOC W NAPISANIU BIBLIOGRAFII CZY PRACY MATURALNEJ KASUJĘ!

Ekspert -

asiu
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 14:24      [zgłoszenie naruszenia]

aaa... rozumiem...
ja z pewnością ośmieszyłabym trochę reformę edukacji... w patetycznym nieco tonie opisałabym, jakie to "wspaniałości" przyniosła ona za sobą... wiem, że Ciebie nie dotyczyły już problemy z kombinacjami stara czy nowa matura itp... ale mimo wszystko, ta reforma dotyka każdego ucznia... chyba nie ma szkoły, która mogła by się podpisać pod deklaracją, że nie ma żadnych problemów finansowych, wszystkie potrzebne pomoce naukowe są w świetnym stanie itd... można też napisać o tym, jaka szkoła jest droga... że wielu rodzin nie stać na zakup podręczników... nie wiem co jeszcze... może o za ciężkich plecakach?

jezeli cos jeszcze wpadnie mi do głowy to napiszę

Ekspert -

asiu
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 14:31      [zgłoszenie naruszenia]

a tutaj taki cytat...
"Podstawą mądrości: zdobywaj mądrość, za wszystko, co masz, mądrości nabywaj!" (Prz 4,7)
czy jednak za wszystko co się ma?? może zrezygnować z jedzenia czy ubrania na rzecz zakupu podręczników?? [cena kompletu książek do szkoły ponadgimnazjalnej to wydatek rzędu 500 zł... a w niektórych rodzinach tyle wynosi całkowity miesięczny dochód] czy państwo polskie choć w znikomym stopniu próbuje ułatwić ubogim ludziom nabywanie mądrości??
myślę, że to jest jeden z takich tematow o których napisałoby się niejeden felieton...

Ekspert -

Orontaria
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 14:46      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki wielkie, sog dla ciebie (o ile jeszcze wejdzie)

Orontaria
 Wysłana - 4 wrzesień 2004 14:47      [zgłoszenie naruszenia]

jesli ktoś ma inne pomysły to piszcie

kfieteki
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 13:28      [zgłoszenie naruszenia]

w felietonie wyrazasz swoje zdanie, piszesz subiektywnie...może być dowcipny...jeśli chcesz mogę wysłać Ci mailem moj felieton z zeszlego roku (jestem w gazetrce szkolnej i moją "fuchą" sa comiesieczne felietony..).jak cos to sie odezwij pozdrawiam

Orontaria
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 16:37      [zgłoszenie naruszenia]

chetnie przeczytam, wyślij na orontaria@o2.pl

wielkie dzieki

Orontaria
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 18:14      [zgłoszenie naruszenia]

kfieteki: wrzuciłam soga za to co mi przysłałas

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

FELIETON