Witam,mam mały problem dotyczący mojego planu ramowego wypowiedzi. Mój temat to "Wpływ wojny na psychikę człowieka. Rozważ problem, odwołując się do wybranych utworów literatury XX wieku".
Niby już mam plan wypowiedzi, ale prosiłabym o zweryfikowanie, czy może on być tak napisany, czy mam coś wyrzucić, dodać, a może zmienić. Z góry dziękuję za wszelkie rady:)
A oto mój plan wypowiedzi:
...
Temat: Wpływ wojny na psychikę człowieka. Rozważ problem, odwołując się do wybranych utworów literatury XX wieku.
I. Literatura podmiotu:
1. Baczyński Krzysztof Kamil: Z głową na karabinie [online] [dostęp 7 stycznia 2008]. Dostępny w Internecie: [
http://www.baczynski.art.pl/wiersze/107-W.html]
2. Borowski Tadeusz: Proszę państwa do gazu [online] [dostęp 1 kwietnia 2008]. Dostępny w Internecie: [
http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=yureawen&sid=151]
3. Ligocka Roma: Dziewczynka w czerwonym płaszczyku. Kraków 2005.
4. Moczarski Kazimierz: Rozmowy z katem. Warszawa 1993.
II. Literatura przedmiotu:
1. Hrabar Roman, Tokarz Zofia, Wilczur Jacek: Następstwa wojny i okupacji hitlerowskiej w życiu psychicznym dziecka. W: Czas niewoli, czas śmierci. Warszawa 1979. s. 163-166.
2. Lementowicz Urszula: Opowiadania Tadeusza Borowskiego. Lublin 2007.
3. Ligocka Roma: Dziewczynka w czerwonym płaszczyku. Kraków 2005. Rec. Stecko Samanta: XX wiek w mikroskali. "Res Publica Nowa" 2002, Luty 2002, s. 98-99.
4. Nowacka Irena: Poezje Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Lublin 2005.
5. Stanisławski Paweł: Rozmowy z katem Kazimierza Moczarskiego. Lublin 2005.
6. Stępień Marian: Literatura polska po roku 1939. W: Okresy literackie. Warszawa 1988. s. 320-352.
7. Wojna. W: Mały słownik języka polskiego. Pod red. Stanisława Skorupki, Haliny Auderskiej, Zofii Łempickiej. Warszawa 1974. s. 905.
8. Wroczyński Tomasz: Obrazy katastroficzne. W: Literatura polska po 1939 roku. Cz. I. Warszawa 1995, s. 19-29; Proza wobec wojny. W: Literatura polska po 1939 roku. Cz. II. Warszawa 1995, s. 54-58.
III. Ramowy plan wypowiedzi:
1.Określenie problemu. Teza: Wojna niszczy psychikę każdego człowieka.
a.pojęcie wojny według Słownika jęz. polskiego. Wojna elementem ludzkiej rywalizacji. Podkreślenie bezcelowości wojny.
b. zawężenie tematu do wydarzeń II wojny światowej, będącej najtragiczniejszym momentem w dziejach ludzkości XXw.. Zauważenie, że wojna ma duży wpływ na psychikę nie tylko ofiar (żołnierzy i cywilów), ale także oprawców.
c. Odzwierciedlenie wydarzeń wojennych w polskiej literaturze XXw., przykłady utworów, odwołujących się do doświadczeń II wojny.
2. Kolejność prezentowanych treści:
a. "Z głową na karabinie"
wpływ wojny na psychikę młodych ludzi (pokolenie Kolumbów),
piękno świata, symbol czasów sprzed wojny, zestawione z pożogą wojenną, dramatem młodego człowieka,
użycie przez poetę czasu teraźniejszego i przeszłego - podkreślenie katastrofizmu w wierszu.
b. "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku"
ogólne zachowanie dzieci, które przeżyły wojnę,
dziewczynka dorastająca wśród strachu, poniżenia, śmierci,
Roma nie potrafi zapomnieć o tym, co przeżyła, ma to wpływ na całe jej dorosłe życie.
c. "Proszę państwa do gazu"
Borowski jako pisarz należący do pokolenia Kolumbów,
znaczenie tytułu opowiadania,
krótkie strzeszczenie.
reakcje ludzi przy rozładowywaniu transportu podzielone na 3 grupy: Niemcy, więźniowie i nowo przybyli.
d. "Rozmowy z katem"
krótka historia dojścia Stroopa do stanowiska,
zachowanie i poglądy kata,
u kresu życia wciąż był dumny i wierny swoim poglądom.
3. Wnioski:
a. słuszność tezy - wojna niszczy psychikę każdego człowieka,
b. zachowanie człowieka po wojnie.
c. wojna odbiera człowiekowi wszystkie wartości.
IV. Materiały pomocnicze:
1. Kartka z cytatami.
2. Prezentacja multimedialna.