zobacz wypowiedzi specjalistów przeglądaj forum bez reklam

katastroficzne wizje i obrazy zagłady w literaturze i filmie

blade100

dałem to polonistce i starczy..tyle..byle zdac;P tylko nei wiem co napsiac o neboskiej..

stroficzka

skoro uwazasz, ze starczy to ok ale mam nadzieje, ze poprawiles zapis przed oddaniem...
http://nauka.katalogi.pl/MATURALNE_PREZENTACJE_-_SPRZEDAM-t44188.html

blade100

co myslicie o tej mojej pracy ;)
jeszcze tylko o filmach musze powiedizec;)

Katastrofizm - są to tendencje nieuchronnej zagłady współczesnego świata. DO tego należy także zagłada tradycji, instytucji, wartości kultury rozpowszechnianych głownie w okresie międzywojenny. Katastrofizm był wynikiem laicyzacji filozofii biegów historii, przełamania cyklicznej wizji dziejów, przezwyciężenie absolutyzmu i zakwestionowanie idei postępu dziejowego.
Apokalipsa św. Jana jest to dzieło zamykające Nowy Testament. Jest ona najbardziej niejasną i intrygującą częścią Biblii, jest także inspiracją dla twórczości literackich i filmowych. Tytuł wywodzi się z języka greckiego i znaczy to samo odsunięcie, objawienie. Człowiek współczesny tłumaczy sobie to jako ostateczne wydarzenie, często związane z krzywdą, bólem i śmiercią. Obraz apokalipsy w biblii służy wyjaśnieniu sensu dziejów i ukazaniu tajemnicy końca dziejów ludzkości. Autor występujący w Bożym imieniu, przedstawia symboliczną wizję czasów ostatecznych. Jest to ponury obraz, w którym ludzkość dotknięta zostaje katastrofami nas skalę światową. Zagładzie tej ulega większa część ludzkości. Większość kataklizmów zostaje opisana w sposób obrazowy, przykładem może być wizja o 7 trąbach. Każda z tych trąb zapowiada straszny kataklizm , który spadnie na ziemię i na ludzkość., każda katastrofa ma być straszniejsza od poprzedniej, jedynie ostatnia 7trąba nie zapowiada klęski lecz jest symbolem zwycięstwa Chrystusa. Zapowiadane kataklizmy, dopóki nie nastaną, mogą być jedynie wytworem naszej wyobraźni, chociaż rozmiar klęsk zapewne przerasta nasze wyobrażenie. Jak napisał w swoim artykule ks. Andrzej Dańczak "Nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie, jak będzie wyglądało przyjście Chrystusa na końcu czasów. Nie jest to możliwe choćby dlatego, że i sam koniec czasów jest dla nas czymś niepojętym" Jak też stwierdził koniec czasów nie jest scenariuszem, gdyż Bóg stwórca wszystkiego nie zniszczy tego co stworzył. Nie po to dokonał aktu stworzenia, aby kiedyś to, co stworzył i co uznał za "bardzo dobre" (por. Rdz 1,31), miało być przez Niego po prostu unicestwione. Apokaliptyka mówiła o zastąpieniu obecnego świata, który ulegnie zagładzie przy końcu czasów, światem nowym, stworzonym poprzez Boga. W zagładzie tej wyróżniamy katastrofy:
1 trąba - "I pierwszy zatrąbił. A powstał grad i ogień - pomieszane z krwią, i spadły na ziemię. A spłonęła trzecia część ziemi i spłonęła trzecia część drzew, i spłonęła wszystka trawa zielona"
zniszczenie roślinności pokrywającej ziemię

2 trąba -" I drugi anioł zatrąbił: i jakby wielka góra płonąca ogniem została w morze rzucona, a trzecia część morza stała się krwią i wyginęła w morzu trzecia część stworzeń"
jest to najprawdopodobniej opis upadku meteorytu do jednego z oceanów

3 i 4 trąba -" I trzeci anioł zatrąbił: i spadła z nieba wielka gwiazda, płonąca jak pochodnia, a spadła na trzecią część rzek i na źródła wód. A imię gwiazdy zowie się Piołun. I trzecia część wód stała się piołunem, i wielu ludzi pomarło od wód, bo stały się gorzkie."
"I czwarty anioł zatrąbił: i została rażona trzecia część słońca i trzecia część księżyca, i trzecia część gwiazd, tak, iż zaćmiła się trzecia ich część i dzień nie jaśniał w trzeciej swej części, i noc - podobnie."
Jest to najprawdopodobniej opis upadku kolejnego meteorytu oraz skutków, jakie to zdarzenie wywoła, wyrzucenie dużej ilości pyłów do atmosfery, co w konsekwencji zasłoni niebo.

5 trąba -"I piąty anioł zatrąbił: i ujrzałem gwiazdę, która z nieba spadła na ziemię, i dano jej klucz od studni Czeluści. I otworzyła studnię Czeluści, a dym się uniósł ze studni jak dym z wielkiego pieca, i od dymu studni zaćmiło się słońce i powietrze. A z dymu wyszła szarańcza na ziemię, i dano jej moc, jaką mają ziemskie skorpiony. I powiedziano jej, by nie czyniła szkody trawie na ziemi ani żadnej zieleni, ani żadnemu drzewu, lecz tylko ludziom, którzy nie mają pieczęci Boga na czołach. I dano jej nakaz, by ich nie zabijała, lecz aby pięć miesięcy cierpieli katusze"
Kolejny upadek meteorytu. Tym razem spowoduje olbrzymią dziurę w ziemi (studnia Czeluści). Trzy upadki ciał niebieskich, w przypuszczalnie krótkim czasie przyczynią się do zniszczenia trzeciej części tego, co uczynił Bóg. Upadek komety wyzwoli rój szarańczy, a wręcz nowy jej gatunek, który nie będzie niszczył zieleni, tak jak obecna szarańcza. Jej działanie skupi się na ludziach, szarańcza ta nie będzie zabijać, spowoduje straszne cierpienie przez które ludzie będą chcieli umrzeć, ale śmierć od nich ucieknie
6 trąba - "I szósty anioł zatrąbił: i usłyszałem jeden głos od czterech rogów złotego ołtarza, który jest przed Bogiem, mówiący do szóstego anioła, który miał trąbę: Uwolnij czterech aniołów, związanych nad wielką rzeką, Eufratem! I zostali uwolnieni czterej aniołowie, gotowi na godzinę, dzień, miesiąc i rok, by pozabijać trzecią część ludzi. A liczba wojsk - konnicy: dwie miriady miriad - posłyszałem ich liczbę."
Opis wielkiej inwazji sił zbrojnych jest pewnym etapem, bądź nawet rozpoczęciem ostatniej wojny - III wojny światowej, która zdecydowanie będzie się różnić od dwóch poprzednich, bo będzie to wojna religijna, a więc najgorsza z możliwych, w wojnie tej zostanie użyta broń będąca najokrutniejszą jaką wynaleziono, a zarazem bardzo skuteczną.
Apokalipsa jest jedną z najstarszych wizji końca świata, jedyną tego rodzaju wizją chrześcijańską jej wpływ na wyobrażenia końca świata jest olbrzymi, ukształtowała wyobrażenie o końcu świata w kulturze całego świata, wielu twórców, poetów, artystów czy filmowców nawiązuje w swoich dziełach do wizji świętego Jana, rozwijając ją o swoje wyobrażenia odmienną drogą podążył jednak Czesław Miłosz w swojej "Piosence o końcu świata". Już sam tytuł jest paradoksem w którym Miłosz zestawia Piosenkę czyli cos wesołego, radosnego dla człowieka z końcem świata- rzeczą którą człowiek się boi, lęka. Autor w porównaniu do Apokalipsy św Jana przedstawia koniec czasów trochę inaczej. Jest to spokojny ciepły dzień, bez błyskawic, grzmotów, trąb archanielskich. Mimo prostoty utworu, można go analizować na różne sposoby. Każdy czynnik, czy to zwierze czy przyroda ma w sobie pewną symbolikę sądnego dnia. Tak np. pszczoła jest symbolem mądrości. W ST była symbolem jasnowidztwa i zwycięstwa u Greków natomiast symbolem proroctwa. Miłosz przedstawiając tak łagodnie koniec dziejów ludzkich, chce nam uświadomić że koniec jest nieunikniony, nikt nie zatrzyma tykającego zegarka. Mówi że nie musi być żadnej katastrofy której mamy się obawiać, może to być po porostu normalny zwykły dzień w którym można się radować i żyć tak jak do tej pory się czyniło . Koniec świata może być naszą życiową piosenką, dniem w którym wiele ludzi osiągnie zbawienie i będzie się cieszyć życiem wiecznym. Z kolei Jan Kasprowicz nawiązuje i przedstawia wizję końca świata jako walka dobra ze złem. W tym wypadku zło zwycięża gdyż człowiek jest poddany naturze. Już sam tytuł z łaciny znaczy "dzień gniewu" czyli dla chrześcijan jest to dzień Sądu Ostatecznego. W utworze ukazana jest ogólnoludzka katastrofa , gdyż każdy człowiek skażony jest grzechem pierworodnym. Los każdego z ludzi jest przesądzony, gdyż Bóg sam wpłynął na to , że świat pogrążył się w grzechu. Bóg sam ludzi stworzył ułomnych. Wyrok jaki zapadnie na człowieka w dniu ostatecznym zmazuje ludzkość z powierzchni ziemi, nie da się niczego zrobić, Bóg nie może pomoc ludziom, mimo ich usilnych modlitw. Jest to nadzwyczaj okrutny obraz noszący miano katastrofy unicestwiającej. Katastroficzna wizja to jednak nie tylko koniec świata ale także obrazy wojen rewolucji itp. Zygmunt Kasiński w swoim utworze "Nie-boska komedia" odwołuje się do symboliki rewolucji francuskiej. Mówi w niej rządach arystokratów w których ludzkość popadła w zbrodnie. Przewrót jest konieczny. Ludzkość ta musi być zniszczona aby nowa się odrodziła. Niestety stare zbrodnie arystokracji zostaną zastąpione nowymi jeszcze straszniejszymi. Prowadzą one do zguby. Krasiński dowodzi, że zanegowanie norm etycznych , nawet w imię słuszności, przynosi szkodę. Odrzucenie tych norm prowadzi do ogólnej klęski, a jedynym ratunkiem może być tylko Bóg, który interweniuje w ostateczności dając nadzieje, i szczęście.

krysia11

może mi ktoś podpowiedzieć jak napisać zakonczenie na temat wizje katastroficzne w literaturze błagam

stroficzka

zakonczenie zalzy od calej pracy wiec jakim cudem ktos ma ci je tutaj podac nie znajac tresci? poprawne zakonczenie nie powinno wprowadzac nowych informacji - jest w zasadzie powtorzeniem wstepu innymi slowami

krysia11

we wstępie wytłumaczyłam apokalipse św Jana i cele zawarte w nst ksiązkach szewcy mała apokalipsa oraz dies irae nie mam pomysłu od jakich słów zacząć to zakończenie może mi ktoś pomóc>>

stroficzka

wiec powtorz, ze ksiazki o ktorych mowilas realizuja motyw apokalipsy tak i tak

jimmyclay

jimmyclay

gonzo1991

katastroficzne wizje i obrazy zagłady w literaturze i filmie